Ved vurdering av våre søknader innhenter vi
blant annet:
- Kredittopplysninger innhentet fra kredittopplysningsselskapet Dun & Bradstreet (Gjenpartsbrev blir sendt til søkeren).
- Opplysninger fra SBL (Samtykkebasert lånesøknad) fra Skatteetaten innhentet via ALTINN.
- Opplysninger om usikrede lån / kreditter innhentet fra Gjeldsregistret
- Panteopplysninger innhentet fra Brønnøysundregistrene.
Disse databasesøkene gir oss blant annet
opplysninger om:
- Folkeregistret adresse og evt. tidligere adresser
- Skatteetatens utlignede netto inntekt for de siste 3 årene.
- Skatteetatens utlignede netto formue for de siste 3 årene.
- Betalingserfaring / Eventuelle betalingsanmerkninger.
- Registrerte salgspantheftelser i Brønnøysundregistrene
- Siste 6 måneders lønns og skattetrekksopplysninger
- Boliglån
- Lån til Statens lånekasse
- Registrerte salgspantlån (Bil, mc, caravan)
- Usikrede lån / kreditter
- Innskudd
- Aksjer
- Fast eiendom
Disse opplysningene, sammen med opplysninger som søkeren gir oss i lånesøknaden, «scores» mot en policymodell som selskapets ledelse har utarbeidet. Modellen bygger, i tillegg til opplysningene ovenfor, på Forbruksforskningsinstituttet SIFO sitt referansebudsjett / kalkulator for forbruksutgifter («SIFO-modellen»).
På bakgrunn av de samlede innhentede opplysningene beregnes en gjeldsgrad og betjeningsevne for hver enkelt kunde. Enkelte typer opplysninger, f.eks. betalingsanmerkninger, vil føre til automatisk avslag. Selskapets policymodell i forhold til inntekt, beregnede kostnader, gjeldsgrad, usikrede gjeldsposter mv. vil også kunne resultere i et automatisert avslag på søknaden. Policymodellen inneholder en rekke regler som i sammenheng avgjør resultatet av søknaden. Dersom søkeren får avslag på søknaden betyr det at innhentede opplysninger vurdert mot vår policymodell tilsier at vi ikke kan påta oss risikoen ved utlånet.
Dersom søkeren ønsker det, kan søkeren be om en manuell vurdering av søknaden.
Vi vil da normalt be om ytterligere opplysninger.
Dun & Bradstreet vil automatisk sende søkeren et gjenpartsbrev av de opplysningene som de har levert. Dersom søkeren finner feil i denne informasjonen, kan søkeren ta kontakt med Dun & Bradstreet og få opplyst hvordan man skal gå frem for å få rettet opp i feilen.
Hvitvaskingsregelverket:
Vår vurdering av kundene bygger også på innhentede opplysninger knyttet til Lov om hvitvasking og terrorfinansiering. Disse opplysningene vil sjelden være direkte avslagsårsak alene, men vil i kombinasjon med øvrige opplysninger kunne påvirke vår helhetlige beslutning.